Onko sinulla liian vähän aikaa tärkeimmille työtehtäville?

Kärsitkö jatkuvista keskeytyksistä ja muista häiriötekijöistä?

Haluatko keskittyä paremmin ja saada enemmän aikaa olennaiseen?

 

computer problemsEmme pysty tai osaa keskittyä tekemään yhtä asiaa kunnolla. Työpäivän aikana keskittymisemme on sirpaleina siellä täällä. Valitamme, että emme voi keskittyä, koska keskeytyksiä ja muita ulkoisia häiriöitä on liikaa. Teemme pitkää päivää, jotta saisimme saavutettua edes avaintavoitteemme.

Tekniikka & Talous -lehden mukaan keskeytymättömän työajan pituus on keskimäärin 10 minuuttia.
TLL ja Työtehoseuran mukaan erilaiset keskeytykset vievät 20–30 % toimihenkilöiden työajasta, ja yli puolet niistä koetaan kielteisinä. Tekniikka & Talous -lehden mukaan yli 60 % keskeytyksistä aiheutuu sähköpostista, tekstiviesteistä, pikaviesteistä ja sosiaalisesta mediasta.

Totuus on siis se, että sirpaloitamme liian paljon keskittymistämme ja tekemistämme itse. Kohellamme liikaa, ja kadotamme liian usein villakoiran ytimen. Vielä parikymmentä vuotta sitten – ennen kännyköitä ja sähköpostia – keskittyminen ja tiettyyn työhön uppoutuminen pitkäksi aikaa oli normaali tapa työskennellä. Puhumattakaan 50 tai 100 vuotta sitten.

1024px-Linna_ja_tyokavereitaOlisiko esimerkiksi Väinö Linna ikinä saanut Tuntematonta sotilasta valmiiksi nykyaikana? Linna kävi töissä ja kirjoitti suurteostaan vapaa-aikanaan. Olisiko hän jatkuvasti sirpaloittanut omaa keskittymistään, esimerkiksi vilkuilemalla uutisia, keskusteluryhmiä, sähköposteja, tekstiviestejä, pikaviestejä, YouTube-videoita tai some-postauksia? ”Onpa tuossa mainio kissavideo, heh!”, ”Kappas, kollega on postannut näytteen uudesta novellistaan; täytyypä lukaista se heti”. ”Mitä, esimieheltä on tullut tekstari, jossa pyytää tuuraamaan sairastunutta kollegaa. No, kaipa siihen on suostuttava…”

Jean_Sibelius_1939Tai miten olisi käynyt Sibeliuksen Finlandian? ”Voi Vihna, Akseli on Facebookiin postaamastaan kuvasta päätellen Kämpissä menopäällä, liitynpä seuraan!”

 

 

Joku roti koheltamiseen! Jokaisen meistä kannattaa tehdä viimeistään nyt henkilökohtainen ryhtiliike, ja opetella uudestaan keskittymään ja fokusoimaan paremmin. Parempi keskittyminen olennaiseen auttaa sinua mm.:

 • saavuttamaan parempia tuloksia
 • saavuttamaan tavoitteesi nopeammin
 • vähentämään ylitöiden määrää ja saamaan lisää vapaa-aikaa
 • tekemään asiat huolellisemmin ja vähentämään virheitä
 • pääsemään useammin flow-tilaan; saamaan lisää työnimua
 • ennaltaehkäisemään kestostressiä ja uupumusta
 • voimaan, jaksamaan ja nukkumaan paremmin.

Miten voit opetella keskittymään paremmin?

Parempi fokusointi ei ole vaikeaa, mutta sen opettelu vaatii uusien tapojen oppimista ajan kanssa. Seuraavat keinot auttavat sinua keskittymään olennaiseen:

 1. Kaiken ydin on joustava viikkosuunnittelu. Suunnittele kunkin viikon perjantaina tulevaa viikkoasi. Aseta tulevalle viikolle 3-5 tärkeintä tavoitetta.
 2. Varaa kalenteristasi etukäteen TT-tunteja (Tuumasta Toimeen). Työstä silloin yhtä viikkotavoitettasi. Sulje häiriötekijät pois.
 3. Käsittele keskitetysti sähköpostejasi vain 2-4 kertaa työpäiväsi aikana.
 4. Opettele sanomaan ei.
 5. Rytmitä työntekoasi hyvin, pidä useita minitaukoja päivän mittaan. Pidä lounastauko.
 6. Pidä auki mahdollisimman vähän ikkunoita selaimessasi.
 7. Pidä infodieetti ainakin muutamia kertoja vuodessa. Ko. dieetin aikana et lue uutisia, tutkaile sähköposteja, some-postauksia yms.
 8. Ole riittävästi yksin hiljaisuudessa ennen työpäivää tai sen jälkeen. Käytä erilaisia aktiivisia ja passiivisia keinoja (meditointi, rukoilu, jooga, kävely, uinti jne.) tarpeen mukaan.
 9. Asenna kotitietokoneeseesi ohjelma, joka sulkee automaattisesti koneesi illalla (minimi tunti ennen nukkumaanmenoa).

Bonusvihje: aseta kunkin vuoden alussa itsellesi 5 tärkeintä vuositavoitetta työssä ja vapaa-ajalla. Kirjoita ne ylös. Tutkaile niitä ainakin kerran viikossa viikkosuunnittelun yhteydessä. Pohdi niitä uudelleen kesälomasi jälkeen, ja tee tarvittavia muutoksia.

Mitä yllä olevista vihjeistä voi kokeilla heti? 

Ilahduta ystäviäsi ja jaa tämä artikkeli heille kiitos.

(Kuvien lähteet: iStockphoto ja Wikipedia)