Dad and children on the beachPitkä ja rentouttava kesäloma on itselläni vielä lämpimänä lähimuistissa. Poikkeuksellisen helteinen kesä sen kuin jatkuu ja on saanut meidät ottamaan rauhallisemmin ja vähentämään kiirehtimistä.

Siestakulttuureissa eli monin paikoin Etelä-Eurooppaa ihmiset osaavat luontaisesti rentoutua. Elämisen tahti on rauhallisempi ja vähemmän stressaava. Turkkilaisilla on käsite ’keyif’. Sanaa käytetään Turkissa useissa erilaisissa yhteyksissä. Keyif on läsnä aina, kun keskitytään nauttimaan hetkestä ilman hyöty- tai tavoitenäkökohtia. ”Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa nautintoa tai mukavaa tunnelmaa” (Nalbantoglu, M. 2013). Se voi olla vaikkapa teehetki ystävän kanssa, mukava lukuhetki tai iltapäiväkävely puistossa puolisin kanssa.

Meiltä suomalaisilta löytyy keyfiä kesällä vaikka muille jakaa: saunan kiukaan ensisihahdus, auringonlaskun ihailu leirinuotiolla, terassilla istuskelu auringon paisteessa, pulahdus meriveteen, piknikhetki puistossa jne. Tuntuu vaan, että mitä pidemmälle syksy etenee, sitä kauemmaksi keyf katoaa…

Mitä me suomalaiset voimme oppia tästä upeasta kesästä ja siestakulttuurien ihmisiltä? Seuraavilla neljällä tavalla voit vuodenajasta riippumatta nauttia tuoda keyfiä eläämäsi:

1. Rentoudu säännöllisesti
Ota useita minitaukoja. Tee enemmän rauhallisia, rentouttavia asioita vapaa-ajallasi. Hanki jokin uusi rentouttava harrastus. Käy hierojalla tai kosmetologilla.

2. Pysähdy, nauti arjen pienistä asioista ympärilläsi
Vähennä kiirettä, hidasta askelta. Nauti kahvikupposesta ja suklaapalasta rauhassa, kuule miten lumi narskuu kenkiesi alla, ihmettele kevään ensimmäisiä silmuja puissa ja pensaissa. Katsele lastesi leikkiä.

3. Pidä siesta
Hengähdä hetkeksi iltapäivällä. Sulje silmäsi, syvähengitä. Kuuntele musiikkia. Lue lehti. Jos mahdollista, ota nokoset.

4. Rytmitä paremmin ajankäyttöäsi voimiesi mukaan
Väsyneenä ja stressaantuneena on vaikea luoda uutta tai ratkaista visaista ongelmaa. Lähde kävelylle tai pidä tauko ja vaihda paikkaa. Lähde kotiin aikaisin. Huomenna on uusi päivä.

Miten voit tuoda keyifiä elämääsi tänään?

Cloud Computing Concept

Lähde: Nalbantoglu, M. 2013. Keyif tekee hetkestä juhlan Turkissa. Helsingin Sanomat, Ulkomaat, 10.11.13.

Ilahduta ystäviäsi ja jaa tämä artikkeli heille.