Aamulla liian uninen

Päivällä liian kiireinen

Illalla liian väsynyt

Ja yöt nukkuu.

– Tommy Taberman

 

file0001219697908Mitä on ajanhallinta? Voiko aikaa hallita? Ajallemme on tyypillistä hakea asioihin pikaratkaisuja. Oman ajankäytön parantamiseksi ei ole olemassa hokkuspokkustemppuja. En pysty valitettavasti tarjoamaan sinulle ajanhallinnan ja tehokkaan ajankäytön ABC-reseptiä.

On vain sinä, valintasi ja suhteesi aikaan.

Mitä olet valinnut tänä päivänä? Mihin keskityt tänään? Pastori Tapio Aaltonen tähdentää esitelmissään ja haastatteluissaan: “Arvot ovat valintoja. Ne eivät ole sanoja.” Kirjailija-terapeutti Tommy Hellsten (1999) sanoo: “Ihminen valitsee sellaista, minkä hän kokee tärkeäksi. Toisin sanoen hänen valintojaan ohjaavat hänen arvonsa.”

Kiireisenä aikakautenamme puhutaan paljon ajanhallinnan tärkeydestä. Hallinta on valitettavasti illuusio. Voimme hallita ohjaamaamme autoa, mutta aikaa voimme hallita yhtä vähän kuin vuodenaikojen vaihtelua. Jokaisella meistä on viikossa käytettävissä 168 tuntia. Pohjoismaissa kullakin on elämässään käytössä keskimäärin 30 000 vuorokautta. Omassa hallintavallassasi on tehdä arvojesi mukaisia valintoja. Niinpä on hyvä puhua ajankäytön valinnoista, ei hallinnasta. On myös kyse hyvinvoinnista. Mitä tekemistä ajankäytöllä ja hyvinvoinnilla on keskenään? Paljonkin. Ajankäyttö on valintojen tekemistä. Tietyt valinnat lisäävät hyvinvointia, ja jotkin vähentävät sitä.

 

Minkälaisia ajatuksia tämä postaus herättää sinussa? Ota kantaa ja kommentoi vapaasti.

 

Lähteet

Hellsten, T. 1999. Vanhemmuus: vastuullista vallankäyttöä. Helsinki: Kirjapaja.

Lampikoski, T. 2009. Hidasta! Ajankäytön valinnat arjessa ja työssä. PS-Kustannus. https://www.ps-kustannus.fi/tuote/Timo_Lampikoski/Hidasta/900030785.html

Kuva: http://morguefile.com/